Oversterfte en bangmaken.

Mensen gaan dood. Dat doen ze altijd maar momenteel (begin januari 2022 schrijf ik dit) meer dan gemiddeld. Dat heet dan oversterfte.

Er is een virus, COVID-19 waarvan sinds een tijdje de Omikron variant de meest voorkomende (aka de meest succesvol gemuteerde want het meest besmettelijk) is. Niet het meest dodelijk want dan zou het snel afgelopen zijn met Omikron.
Logisch te denken dat als er oversterfte is, dat door Omikron komt. Echter, door covid is er ook een hele hoop uitgestelde zorg. Misschien komt het daar wel door. En die miljoenen vaccins die bij mensen ingespoten worden zorgen voor bijwerkingen (hartklachten, hormonen die in de war raken en het helpt om uw eigen natuurlijke afweersysteem af te breken). Zorgpersoneel is ziek of neemt ontslag omdat ze onderbetaald worden. Kiezen voor een functie elders. Bij test- en vaccinatielocaties kunnen ze veel makkelijker veel meer geld verdienen. Zonder lastige dienstroosters maar gewoon tijdens kantoortijden. Dat helpt ook niet mee om zieken goed te verzorgen, misschien gaan er daardoor ook wel een paar extra dood.

De vraag is nu: wat voor mensen gaan er dood? Hoe oud zijn ze? Vooral mannen, vrouwen of evenveel? Waar gaan ze dood? En natuurlijk: waaraan? Is het echt corona, of ouderdom (slaat de vergrijzing ineens hard toe?) of iets anders?

De in Nederland welbekende en door mijzelf zwaar gerespecteerde heer Pieter Omtzigt wil antwoord op die vragen en heeft een motie ingediend. Die is aangenomen door de Kamer en dus is het de bedoeling dat het kabinet die dan uitvoert en dus het onderzoek gaat doen of laat doen. Zie hier https://pieteromtzigt.nl/blog/oversterfte-verdient-nader-onderzoek maar het wordt nog niet gedaan…

Bang

En bang maken. Inmiddels (eind jan ’22) zijn er wat versoepelingen en daar mogen we blij mee zijn. Mark Rutte neemt wel een héél groot risico zei hij in de persconferentie, maar hij kan er niet onderuit want iedereen heeft door dat de pandemie tegen zijn einde loopt. Hoewel, misschien is dit nog maar het begin van een periode van niet-erg-ziekmakend-virus-dat-voor-altijd-in-een-of-andere-mutatie-bij-ons-zal-blijven, wie zal het zeggen?
Mensen hebben door dat de ziekenhuisopnames minder worden, de IC is onderhand leeg (sorry mensen die toch op de IC liggen, ik chargeer een beetje, ik bedoel het niet lullig) en toch is het aantal besmettingen astronomisch hoog. Hoe dat kan? De ziekte maakt niet ziek meer. Hoera!

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken

Voor het visuele aspect heb ik even twee grafiekjes over elkaar gelegd en dan is het zo duidelijk als maar zijn kan. De ziekenhuisopnames is de rode lijn en het aantal positief geteste personen de blauwe.

De vlag kan uit, de deur van het slot en de beperkingen in de prullenbak. Maar, hoe zit het nou met die QR code? Is die dan ook niet nodig? Shit, denkt de overheid nu. We hadden net zo’n mooie smoes om mensen overal te controleren. Hoe vaak ze uit eten gingen, waar ze naar de sportschool gaan en meer van dat soort dingen. En veel mensen deden dat, omdat de QR code verleend werd als ze zich lieten vaccineren. En dát deden ze weer omdat ze bang waren om in ademnood al hijgend en happend naar zuurstof in een ambulance met zwaailicht en sirenes naar de IC gebracht te moeten worden. Daar heeft natuurlijk niemand zin in. Dus dan maar een prik. En nu een booster. En straks nog een. Maar nu het virus zijn moorddadige karakter begint te verliezen, gaan mensen niet meer boosteren en verliezen (of krijgen geen) QR code. Dan kan de overheid niet meer zien waar je bent. Hmmmm, wat moeten we daaraan doen? Meer angst zaaien!

Lees maar. Jahaa mensen, het lijkt nu pais en vree, maar dat is niet! Nee nee, kom maar hier met die arm, dan injecteren we even een booster en vervolgens houden we precies bij wat je doet en waar je bent.

Wappie taal? Nee hoor. Er zijn bronnen genoeg die denken, of vermoeden dat het om controle gaat. Deze bijvoorbeeld: https://www.nporadio1.nl/podcasts/ongehoord-nieuwscafe/64283/1-het-werkelijke-doel-van-qr-code-is-controle-podcast-ongehoord-nieuwscafe vind ik een goede uitleg. Maar ook al gaat het niet om controle, dan is het nog altijd een ethische kwestie om mensen te vragen naar hun medische status om op basis daarvan te bepalen of ze ergens binnen mogen. https://artsencollectief.nl/wat-voor-maatschappij-willen-wij-zijn-met-elkaar/

Genoeg stof om over na te denken. Doe dat maar! Denk erover na! Wat vind je ‘normaal’? Dat je laat zien hoe gezond je bent, ook al heeft dat niks te maken met je werkelijke gezondheid? Immers, dat je een spuitje hebt gehad, wil niet zeggen dat je niet alsnog (of wéér) corona kan krijgen? Waarom krijg je dan wel die privileges en iemand die geen vaccin heeft laten injecteren niet?

Praat erover, denk er zelf eens langer dan 10 sconden over na en bedenk wat je wil over 2 jaar, en wat je (eventuele) kinderen leuk zouden vinden dat wij nu doen. Als het niet goed voelt: Niet doen.

Leave a comment